Iné elementy

Ovsená kaša pre každého

Ovsená kaša s orechmi na raňajkyRaňajky sú prvé jedlo, s ktorým prichádzame denne do kontaktu. Považujú sa tiež za najdôležitejší pokrm dňa, pretože od nich závisí, ako bude naše telo ďalej fungovať. Preto by sme mali raňajkovať niečo ľahké, čo nezaťaží žalúdok, ale zároveň dodá potrebnú energiu a živiny, vďaka ktorým môže telo prosperovať. Na raňajky som už vyskúšal rôzne jedlá – od sladkého pečiva, cez obložené chleby až po jogurty, či cereálie. Pri niektorých som zostal niekoľko rokov, pri iných rok alebo kratšie. Dnes by som sa chcel s vami podeliť o jeden výborný tip na raňajky, ktorého príprava vám nezaberie viac ako 15 minút.

Posledné dva roky, odkedy som začal pozorovať moje stravovacie návyky a snažil sa ich zlepšiť, raňajkujem už iba ovsenú kašu. Možno si poviete, nič svetoborné, veď ovsená kaša je klasika. Áno, aj nie. Okrem toho, že chutí skvele a spĺňa všetky spomenuté kritériá, existuje toľko obmien, ako ju pripraviť, že každý deň môžete raňajkovať iný typ tejto dobroty a prijímať tak širokú paletu vitamínov. A to už stojí za povšimnutie.

Ako ju pripraviť?

Základom sú samozrejme ovsené vločky. Na výber sú dva základné druhy, a to jemné a ražné. Mne vyhovujú skôr jemné, ale zvykol som ich striedať. Na jednu porciu používam 50g ovsených vločiek a 200ml plnotučného 3,5% mlieka. Už po prvom raze budete vedieť, či vám stačí 50g vločiek alebo potrebujete viac či menej. Mlieko môžete použiť aj nízkotučné (0,5%) alebo polotučné (1,5%), mne však najviac vyhovuje plnotučné. Stačí zmiešať tieto dve suroviny a nechať ich mierne zovrieť na sporáku. Akonáhle začnú vrieť, rozmiešajte ich a odstavte. Zmes by mala trochu zhustnúť. Nemiešajte ju úplne dohusta, a taktiež, nemala by byť veľmi riedka.

Ovsená kaša s orechmi, pomarančom, mangom, malinami, čučoriedkami na raňajky

Aké ovocie použiť?

Zatiaľ čo sa vám v hrnci zohrievajú vločky s mliekom, roztlačte jeden celý banán. Čím viac, tým lepšie. Z menšieho banánu budete maž logicky menej kaše ako z väčšieho. Preto už pri výbere banánov zvážte, aký veľký hlad vás zvykne ráno „potrápiť“. Čo sa týka ovocia, môžete v podstate použiť akékoľvek. Keď nemám po ruke banán, často využívam rôzne iné ovocie. Najčastejšie siaham po jablkách, ktoré buď nastrúham alebo pokrájam, a pomarančoch. Do ovsenej kaše som však už použil aj figy, mandarínky, či mango. Roztlačené ovocie následne vylejte do uvarenej zmesi. Pridajte lyžicu strúhaného kokosu, pol lyžičky medu a všetko spolu premiešajte. Ak je kaša príliš hustá, pridajte mlieko.

Ovsená kaša s orechmi, černicami, višňami, čerešňami, malinami, hroznom na raňajky

A čo na vrch?

V zásade vždy používam vlašské orechy, občas kešu orechy. Voľba je samozrejme na vás a vašich preferenciách. Okrem orechov používam rôzne sezónne ovocie, ktorým si uvarenú kašu originálne dozdobím. Samotný proces dekorovania a vytvárania rozličných obrazcov z ovocia (pozri obrázky) je pre mňa rannou dávkou psychohygieny. Najviac používam maliny a čučoriedky, ale aj biele a červené hrozno. Menej často jahody, černice, či physalis. Počas tohto mesiaca však moje raňajky zdobia višne a čerešne. Ak by ste do konca júna prechádzali R1 medzi Trnavou a Nitrou, neváhajte sa zastaviť po šťavnaté plody priamo zo záhrady.

Nekonečné možnosti

Ako som už spomínal, tento recept je veľmi variabilný. Pri jeho príprave máte skutočne neobmedzené možnosti. Čo sa týka mlieka, namiesto kravského môžete použiť mandľové, či sójové mlieko. Okrem základných dvoch typov ovsených vločiek odporúčam siahnuť aj po pšenových, či pohánkových, ktoré obsahujú mnoho antioxidantov a vysoký podiel vlákniny. Namiesto medu sa dajú použiť aj iné sladidlá, ako napríklad stévia, kokosový alebo trstinový cukor. A na záver, nie každý obľubuje strúhaný kokos. Ako náhradu je ideálne použiť škoricu, chia semienka, či ľanové semienka.

Verím, že som vás dostatočne namotivoval, a že vyskúšate minimálne základný recept. Dajte mi potom vedieť dole v komentároch, ako vám chutili vaše nové raňajky, a či ste skúsili aj nahradiť niektoré suroviny. Už teraz som zvedavý na vaše obmeny. Dobrú chuť!

2 komentáre

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.